Peščana oluja u vašoj dnevnoj sobi? Neobična tehnika krečenja: SAHARA

Izbor boje

Kada dođe vreme za redovno godišnje krečenje, svima je poznata nedoumica oko izbora boje za krečenje. Da li ostati u sigurnoj zoni i samo osvežiti zidove ili je ovo godina kada ćete uraditi nešto potpuno novo (i možda pomalo ludo)? Imate u ruci paletu od preko 100 različitih nijansi, što izbor nimalo ne čini lakšim.

Najčešći izbor je jednostavna boja, poput bele i varijacije oko nje. Ovde definitivno nema greške, jer će se bela boja uklopiti u skoro svaki enterijer. Ali, ono čega ima, je monotonije. Posebno ukoliko već nekoliko godina krečite upravo u ovu boju.

Pored same boje, postoji i mnogo tehnika krečenja koje će uticati na finalni rezultat.

Tehnika krečenja: SAHARA

Jedan od načina da unesete potpuno novi utisak u vaš dom, je korišćenje tehnike SAHARA, odnosno tehnike pustinjske dine. Ova tehnika je osvojila srca mnogih, zbog svog neobičnog izgleda i utiska koji odaje. Kada gledate u zid okrečen ovom tehnikom imaćete utisak peščanog talasa, prijatnosti i topline. Pogledajte na šta mislimo kada ovo kažemo.


Pored estetske prednosti, za ovu tehniku se koristi i boja na bazi vodene diperzije akrilnog veziva i aditiva što je čini jednom od najbezbednijih boja za okolinu. To je čini i odličnim izborom za sobe mališana. Nije komplikovana za nanošenje (u nastavku pročitajte kako izgleda ceo proces), ali ukoliko ne želite sami da eksperimentišete, ponude molera možete da zatražite OVDE.


Kako se nanosi boja?


Hajde da počnemo! Izabrali ste ovu dinamičnu tehniku krečenja, ali pre svega je najbitnije da se podloga dobro pripremi kako bi Sahara boja mogla pravilno da se nanese. Podlogu pripremite prajemerom u boji koja je najbliža onoj koju ste izabrali. Veoma je bitno napomenuti da prajmer treba da se razblaži vodom oko 10% a nakon toga dobro promeša. Posle 4 – 6h kada je zid suv možete početi sa nanošenjem Sahara boje.


Sahara tehnika se izvodi četkom ili valjkom ali ukoliko je vama lakše možete koristiti i špric za krečenje. Vodite računa da ravnomerno nanosite boju jer neujednačeni delovi vam mogu kasnije praviti problem. Ukoliko se ipak desi da ne naneste ravnomerno sačekajte 4 do 6 sati da se zid ponovo osuši pa nanesite joše jedan sloj.


Boja SAHARA


Obzirom da se Sahara boja kupuje spremna za nanošenje potrebno je samo da dobro promućkate i krenete sa nanošenjem.

Boju nanosite slobodnom rukom u pravcu koji želite. Vodite računa da svi pokreti budu u istom pravcu kako bi se postigao pravi efekat. Nakon nanošenja pređite suvom četkom kako bi uklonili nedostatke i postigli još dramatičniji efekat.

Pored „pustinjske dine“, Sahara tehnikom možete postići i dramatičniji efekat „pustinjeske oluje“, tako što ćete umesto vertikalnih nanositi kružne pokrete. Na vama je da odaberete koliko dramatičan efekat pustinje želite.


Baze za Sahara boje postoje u srebrnoj, bronzanoj, srebrnoj i neutralnoj boji, ali se mogu nijansirati u preko 180 nijansi. Cena Sahara boja po jednom litru je oko 2500 RSD. Koliko boje će vam biti potrebno zavisi od površine i izabrane nijanse.


Pogledajte i naš vodič za samostalno krečenje OVDE.