Kako preurediti prostor samo uz pomoć jastuka?

Ne potcenjujte moć dekoracije prostora jastucima. To je nešto što možete učiniti jednostavno, dodavanje nekoliko elemenata, koji mogu promeniti selokupni izgled i utisak koji odaje prostor. Evo nekoliko jednostavnih trikova za korišćenje jastuka za mini makeover.

Sklonite jastuke koji su došli uz vaš kauč. 

Jastuci koji se podudaraju sa sofom ili koji direktno odgovaraju materijalima sofe, prema savetima dizajnera, su postali veliko NE. Njih možete iskoristiti za drugu prostoriju ili drugu sofu.

Napravite neparne grupe jastuka

Dizajneri vole da koriste „pravilo tri“ prilikom postavljanja jastuka, vaza i ostalih dekorativnih predmeta. Ali u nekim slučajevima to će zavisiti od Vašeg nameštaja. „Na jednom kauču sam pokušao sa tri jastuka i izgledalo mi je kao da nema reda, tako da sam koristio grupe od 2 jastuka i dodao vazu (možete koristiti i svećnjak) kao treći element“, kaže dizajner sa utrenu.com - Nikola Belić.

Razmišljajte veliko... i malo

Veliki lepršavi jastuci izgledaju ležernije i ugodnije, dok mali, skrojeni, čine prostor vizuelno dubljim. Stavite velike jastuke na onu stranu kauča, sofe ili dela prostorije gde želite prostoru da dodate visinu. Mali jastuci napred će prostoru dodati dubinu. „Za prosečni kauč u stanu, ja se držim jednog velikog jastuka i ostalih malih. Smatram ovo idealnom merom“, takođe kaže Nikola.

Kombinujte različite boje i teksture

Mnogi ljudi teže ukrašavanju neutralnim bojama i čvrstim materijalima. Jastuci su nekada jedini način da dodate prostoru boju i razigranost. Eksperimentišite sa bojama i materijalima jastuka, verovatno  ćete biti prijatno iznenađeni rezultatom.

Jastuci u spavaćom sobi – idealna mera

„Spavaća soba je zabavna za jastuke ali to možda ne bude najpraktičnija stvar noću. Za početnike koji kreiraju krevet, preporučio bih da počnu sa 2 jastuka dimenzija 45 x 75 cm, zatim nastave sa dva do četiri dekorativna jastuka i za kraj jedan (eventualno 3 za smelije) pravougaoni jastuk sa drugačijom teksturom i bojom od ostalih. Kada sam uređivao prvu spavaću sobu, doneo sam 30 različitih jastuka da se uverim u najbolju kombinaciju. Pokazalo se da se jastuk koji sam doneo za spavaću sobu, idealnu uklapao u dnevnu. I to je moguće“ nastavlja Nikola.

Potražite prodavnicu sa velikim izborom jastuka

Igrajte se sa različitim kombinacijama u prodavnici, fotografišite aranžmane i vizuelizujte ih u svom prostoru čim stignete kući. Slobodno mešajte i slažite. Ne plašite se boja i različitih materijala. Započnite sa najvećim jastukom, a zatim dodajte manje elemente za kontrast. Isprobajte sve kombinacije koje vam padnu na pamet. Tek onda donesite odluku.