Vodič za samostalno krečenje

Pre svega, zamislite željeno stanje...

Jedan od najjednostavnijih načina da osvežite svoj dom ili unesete određenu dozu promene, je definitivno krečenje. Kada se odlučite na ovaj potez, najpre zamislite željeni rezultat. Da li želite istom bojom da prefarbate zidove i rešite se nastalih flekica ili želite potpuno novo okruženje sa totalno drugim bojama? U zavisnosti od cilja, planirajte budžet, kao i vreme potrebno za krečenje, kako biste uspešno uskladili aktivnosti porodice sa planiranim radovima.Planirajte budžet i vreme


Da biste znali koliko boje treba da kupite, izmerite prostor. Na osnovu površine, prodavci će znati tačno koja količina boje vam je potrebna. Naravno, uz boju ćete dobiti i uputstva kako da je pripremite i razredite. Ako nekoliko prostorija krečite u istu boju, pripremite je odjednom, inače može da se desiti da dobijete različite nijanse.

Pored standardne ponude, danas u prodavnicama možete pronaći i razne dodatne poput - dodataka za dugotrajni miris zidova (vanila, lavanda...) ili termopremaza protiv buđi i kondenza. Ako vam je potrebno nešto od toga, u prodavnicama će vam dati sve detaljne informacije o njima.

Površina će definitvno uticati na budžet koji treba da planirate, ali ne značajno i na vreme radova. Nekada je brže okrečiti 20ak kvadrata nego se izboriti sa nekoliko kvadrata prepunih ivica, detalja, ćoškova. Zato uzmite i ovo u obzir kada planirate vreme za krečenje.

Odakle započeti?

U redu, krećemo. Ali, odakle? Trudite se da krečenje bude ograničeno uvek na jednu prostoriju. I dok ona nije gotova, ne prelazite na sledeću, jer postoji velika verovatnoća da će nastatiti opšta pometnja u stanu.Pre nego što uzmete valjak u ruke, najpre oslobodite sve zidove. Nameštaj pomerite ka sredini prostorije.

Evo i jednog saveta, koji se obično nauči u toku prvog samostalnog krečenja. :) Kada krečenje bude u toku, sigurno će vam zatrebati nešto iz fijoke, ormana... Zato ih odmah okrenite tako da vam fijoke i vratanca budu dostupni, a ne okrenuti jedni ka drugima i na taj način blokirani.

Ne zaboravite da prekrijete nameštaj najlonom, a i stari čaršafi ili novine mogu da završe posao.
Kada skoncentišete nameštaj na sredini sobe, imaćete komotan prolaz do zidova i prostor da primaknete sve potrebne alate.

Veći valjak, manji valjak... Šta vam je sve potrebno?

Biće vam potrebni manji i veći valjak, mrežica za ceđenje valjka, četkica za uglove, traka, glet masa, špatula i brusni papir. Trudite se da što veću površinu prekrečite velikim valjkom. Mali valjak koristite za prostor oko prekidača, radijatora, a četkom izvlačite linije oko prozora i vrata.Vremenom ćete već sami proceniti sa koliko boje u valjku postižete najbolje rezultate, odnosno koliko je potrebno da valjak ocedite. Uvek počnite od plafona, da se ne bi desilo da boja curi po ofarbanim zidovima. Zatim se malim valjkom horizontalno izvuče na zidu pruga tik ispod plafona i isto tako u dnu, iznad lajsne parketa. Onda se vertikalnim pokretima velikim valjkom kreči ceo zid, po redu dok se ne napravi krug kroz celu prostoriju.

Sanirajte oštećenja

Da bi krečenje bilo uspešno, zidovi treba da budu ravni i suvi, inače će ostati fleke od vlage, prašine i slično. Da oljuštite staru boju, možete da koristite brusni papir. Ukoliko se
stara boja ne ljušti ili ne puca, struganje nije neophodno, već je dovoljno zid oprati vodom sa malo deterdženta i prebrisati krpom natopljenom u hladnoj vodi kako bi se upila sapunica.

Ukoliko na zidu postoje oštećenja, rupice od slika, popunite ih glet masom. Ako su oštećenja veća, potrebno je gletovanje. Smesa glet mase i vode ne sme biti ni retka ni pregusta. Tom smesom ispunite pukotine u zidu i ostavite da se osuše. U prodavnicama se mogu naći tubice za reparaturu, koje se prodaju u pakovanju od 1,5 dl i daleko su jeftinije od glet-mase.

Budite spremni, prvi sloj neće biti lep!


Budite spremni da vam se prvi sloj neće svideti, biće šaren, flekav, posebno dok se dobro ne osuši. Na paničite! Već kada se osuši biće drugačija slika. Sa drugim slojem će vam biti mnogo lakše. Posebno je veliki izazov krečiti iz tamne boje – bordo ili tamno plave, u svetlu ili belu boju, ali sve je moguće, zato ne brinite.

Izbor boja


Uvek je najlakše raditi sa belom bojom. Ali, ako ste za nešto kreativnije, sledeće opcije su vam na raspolaganju… Možete sami da dodajete pigmente beloj boji I na taj način napravite dopadljivu nijansu. Samo vodite računa, ali dobro proračunajte da ima dovoljno boje za ceo posao. Inače su šanse da napravite istu nijansu veoma male.Druga opcija je da vam u radnji pripreme boju koju odaberete u paleti. Ovo je mnogo precizniji način, ali takođe izbegavajte da sa naknadno dokupljenom bojom popravljate detalje na već okrečenom zidu. Ako se dvoumite između tamnije I svetlije nijanse, uvek izaberite svetliju nijansu. Kada se boja nanese po celom zidu, izgleda potpuno drugačije od one markice u paleti površine dva kvadratna centimetra.

Želimo vam srećan rad!

Ukoliko se pak odlučite da posao prepustite molerima, na raspolagnju su vam majstori sa portala utrenu.com. Prikupite i uporedite njihove ponude sa cenama krečenja OVDE.