12 Stvari koje možete da radite kod kuće

U našoj zemlji je uvedeno vanredno stanje i preporuka je, pored higijene i dezinfekcije, da ostanemo kod kuće i tako sprečimo eventualno širenje korona virusa. Obzirom na uvedene mere izolacije, neki vreme koriste za odmor, neki nervozno šetaju po stanu, neki su odlučili da započnu posao online...
Za vas smo izdvojili 12 stvari koje možete da radite kod kuće i ispunite svoje vreme.

1. Posetite online muzej

Da li ste znali da neki od svetski poznatih muzeja nude virtuelnu posetu?
Sjajan način da kvalitetno iskoristite vreme kod kuće jeste da posetite neki od svetski poznatih muzeja i uživate u remek delima koja se nalaze u njima. Evo liste najznačajnijih muzeja čija vrata su otvorena za online posetu:
Ermitaž muzej, Sankt Peterburg
Luvr, Pariz
Britanski muzej, London
Gugenhajm muzej, Njujork
Rijksmuseum, Amsterdam

2. Pogledajte film ili seriju

Pogledajte neki od filmskih klasika poput Bekstva iz Šošenka, Kum I/II, Šindlerova lista. Ukoliko ste među strastvenim ljubiteljma filmske industrije i rečenice iz ovih filmova znate napamet, možda ste ipak propustili neki od novijih filmova poput Parasite ili The Hunt. Ako želite da pogledate nešto baš sočno i novo, možete da „posetite“ online bioskop i pogledate premijeru nekog od naših filmova.
Ako se nalazite među onima koji nisu, sada možete da iskoristite vreme i pogledate seriju „Game of Trones“.

3. Pozovite prijatelja sa kim se dugo niste čuli video pozivom

Drago lice koje dugo niste videli će vam uneti pozitivnu energiju i skrenuti misli sa trenutne situacije. Mere socijalnog distanciranja utiču na naš fizički kontakt sa drugim ljudima, ali sada više nego ikad treba da budemo tu jedni za druge, brinemo i pružamo podršku dragim ljudima.

4. Vežbajte kod kuće

Kupili ste tegiće i još vam stoje neraspakovani? Sada je pravo vreme da počnete da ih koristite. Možete da improvizujete i umesto tegića koristite flašice vode. Odlične instrukcije za vežbanje od kuće možete da pronađete na YouTube-u.

5. Zaigrajte društvenu igru

Da li je sećate popularnih igara Kaladont, zanimljive geografije, vruće-hladno? Vratiće vas u detinjstvo i sigurno izazvati osmeh na lice.

6. Promenite raspored nameštaja

Promene su uvek dobrodošle. Promenite raspored u svom domu ili samo u sobi u kojoj provodite najviše vremena. Odmah ćete osetiti promenu energije i raspoloženja. Možete da pročitate savete drevne Feng shui tehnike za uređenje životnog prostora i pravilnog raspoređivanja nameštaja.

7. Prepravite CV

Ažurirajte CV novim dostignućima, unesite nove obuke koje ste pohađali, veštine i iskustva. Takođe, ažurirajte svoj profil na poslovnoj mreži Linkedin-u.

8. Pročitajte knjigu ili časopis

Evo nekoliko naših preporuka fenomenalnih knjiga:
„Čovek po imenu Uve“ Fredrik Bakman,
„Skrivene poruke“ Penelopi Vord Vaj Kiland
„Ženski razgovori” Dušan Radović
„Veliki pad” Peter Handke
„Jedna nit” Trejsi Ševalije

9. Ispecite kolač

Napravite poslasticu i obradujte svoje ukućane. Kolač koji nije zahtevan za pripremu, a njegov ukus osvoja svakog sladokusca je „Medeno srce“. Na našem blogu možete da pogledate sastojke koji su vam potrebni i način za njegovu pripremu.

10. Pohađajte online časove

Pohađajte online časove iz oblasti koja vas je oduvek interesovala, ali niste uspeli da pronađete vremena za nju. Da li je u pitanju strani jezik koji ste uvek želeli da naučite? Kurs kuvanja ili obrade fotografija. Na portalu utrenu.com možete da pronađete predavače iz različitih oblasti koji su se preorjentisali na online poslovanje. Takođe, ovde Volonterska akcija "Minuti znanja" možete da pogledate ponudu online časova na kojima možete besplatno da prisustvujete.

11. Napravite TO DO listu

Sastavite listu stvari koje želite da uradite. Počnite od krupnijih i idite ka sitnijim stvarima. Za svaku navedenu stavku napravite plan realizacije i rokove. Sami sebi potpišite listu u znak slaganja sa navedenim i trudite se da poštujete „dogovor“.

12. Izbrišite nepotrebne slike iz telefona

Da li i vi imate hiljade i hiljade starih slika, screenshot-ova, slika koje ste preuzeli sa Interneta? Sada možete da iskoristite vreme da ih sortirate i obrišete sve one koje vam nisu potrebne u telefonu.

Time što ostajete kod kuće brinete o svom zdravlju, o zdravlju drugih ljudi i pružate najveću podršku medicinskom osoblju. Ostani kući, ostani bezbedan!