Uskršnje dekoracije sa mališanima

Uskrs je najradosniji hrišćanski praznik koji okuplja celu porodicu. Naročito mu se raduju deca, zato ih uključite u sve faze obeležavanja. U nekim delovima u Srbiji, deca se ujutru pomiluju po licu crvenim jajetom jer se veruje da će čitave godine biti rumena i zdrava. Osim toga možete sakriti jaja i slatkiše u stanu i pustiti decu da ih traže.

Možete zajedno otići u prodavnicu i birati jaja, ili kod kuće birati ona koja želite da obojite. Pokažite im kako se kuvaju jaja. Objasnite im šta je to Čuvarkuća. Dajte im flomastere, kolaž papir, šljokice, perje...

Uskrs je praznik kojem se deca jako raduju, jer proleće, šarene boje, zeke, pilići u deci izazivaju radost i sreću. Jutarnji obrok treba da počne tucanjem jajima. To je igra koja se dešava samo jednom godišnje, zato je nemojte zanemariti!

U ovom članku se nalazi par predloga za Uskršnju dekoraciju u kojem su glavni akteri deca. Deca svih uzrasta će zaista uživati jer će bojiti, lepiti, isecati i ukrašavati. Možete ih zalepiti i na štapiće, ubosti u saksije, postaviti u korpice, a kasnije mogu poslužiti za igru pozorišta.

Neka slavljenje Uskrsa deci ostane u lepo sećanju.

 

„Salvetna dekoracija“


Potrebno je:

Tempere

Salvete

Karton

Makaze

Beli lepak

 Kada boje nanesete na salvete sačekajte da se osuši. Potom karton isecite na željene oblike -  jaje, pile, Uskršnji zeka, korpica. Potom osušene salvete iseckajte na male parčiće. I uz pomoć lepka nalepite šarene parčiće na željeni motiv.

„Pampurasta dekoracija“Potreban je papir na kome ćete iscrtati oblik jajeta, ili bilo koju Uskršnji motiv. Potom u čepove od flaša sipajte tempere. Koristeći pampur i umačući u boje ostavljajte otiske i ukrasite svoje jaje.

 

„Ćilimasta dekoracija“Isecite karton ili deblji papir u obliku jajeta, potom isecite unutar jajeta tanke trake, trudeći se da ne dodirujete krajeve jajeta kako se ne bi iscepalo, tako da trake budu sečene u sredini. Šarene krep papir trake ili trake različitih boja isecite i vežbajući sitnu motoriku zabavite se sa svojim mališanima uplićući trake i ukrašavajući jaje.

 

„Pleteno jaje“Potrebno je:

·             Baloni

·             Vunica/jak konac

·             Lepak za drvo

Naduvajte balone tako da imate više veličina. Potom umočite konac u lepak da lepo upije. Izvlačite ga tako što ćete prstima druge ruke skinuti višak lepka. Sledi obavijanje konca oko balona. Da bi pleteno jaje bilo šarenije koristite više boja konca na jednom jajetu. Ostavite da se osuši. Kada bude potpuno suvo, vreme je da se baloni probuše i pincetom izvuku iz pletene konstrukcije. Vaša dekoracija se spremna da ukrasi Uskršnju trpezu.

 

„Papirni footprint zeka“


 
Potrebno je:

·             Papirni okrugli tanjiri/papir (jedan veći, drugi manji)

·             Tempere

·             Makaze

·             Lepak

Nanesite boju koju želite na papirne tanjire, ili isecite papir u obliku kruga (jedan većeg obima, drugi manjeg). Nanesite boju na dečija stopala i napravite po dva otiska na novom papiru. Potom ih izrežite kada se osuše. Na jednom paru stopala ocrtajte unutar otiska ovalni oblik, tako da liči na unutrašnjost zečijih ušiju – pošto će to i biti. Na drugom paru otisaka docrtajte mali krug i ispod otisaka prstiju tri kruga – to će biti žečije šapice. Vreme je za spajanje! Zalepite dva tanjira, potom dodajte uši, stopala, docrtajte oči, docrtajte ili zalepite nosić, zubiće i bričiće i Uskršnji zeka je spreman.


Pripremila:
Dipl. pedagog – Svetlana Djordjević