Kako dizajnirati malo kupatilo, od pločica do osvetljenja?

U redu, vaše kupatilo je malo. Evo kako da izvučete maksimum iz malog prostora. Saveti: Kako dizajnirati pločice, tuševe, ormariće i još mnogo toga u malom prostoru - od top profesionalaca sa utrenu.com. Polovina vlasnika kuća ili stanova koji dolaze na utrenu.com da pronađu profesionalce za renoviranje kupatila, imaju na raspolaganju prostor između 8 i 16  kvadratnih metara. Stoga smo pitali skoro 50 izvođača i majstora sa utrenu.com kako da napravimo više prostora - ili ako nije moguće stvarno, kako vizuelno dobiti više prostora? Evo šta su najbolje ocenjeni profesionalci za dizajniranje i renoviranje kupatila rekli o najboljim izborima, od pločica do vrata, tuševa, ormarića i osvetljenja.

Koristite veće podne pločice ili ponovo obojite postojeće pločice

Što manje linija za fugiranje bude, to će prostor delovati veće. Ukoliko želite da kupatilo još prostranije deluje, koristite iste pločice za pod tuša. Što manje razbijete izgled svog kupatila sa različitim linijama i materijalima, to je bolje. Profesionalci preporučuju odabir svetlih pločica. „Odabir svetlih podnih pločica pomoći će da se odrazi svetlost i otvori kupatilo“, kaže Vladimir, jedan od profesionalaca.

Postavite veliko ogledalo

Okačite veliko ogledalo tako da pokriva celo područje iznad lavaboa, da biste maksimizirali odraz. Mala ogledala ne pomažu malom kupatilu. Umesto toga, „Koristite veliko ogledalo koje pokriva celokupno područje iznad lavaboa da biste maksimizirali odraz“, kaže Stefan, jedan od top profesionalaca sa utrenu.com. „Što je ogledalo veće, to kupatilo dobija dodatni odraz, što odaje iluziju dubine.” Ako preveliko ogledalo nije opcija, pokušajte sa ogledalom sa ormarićima koji obezbeđuju dodatni prostor za skladištenje“, preporučuje Stefan.

Koristite prigušeno osvetljenje

„Budite kreativni s prostorom i odlučite se za ugradna svetla“, preporučuje Branko „Ugradna svetla otvaraju malo kupatilo i uklanjaju vizualni nered.“ Važna je i vrsta sijalice. Lagana paleta boja sa mekim osvetljenjem čini da kupatilo izgleda veće. Jarko bela svetlost može izgledati oštro i učiniti da prostor izgleda još manje. Uparite zidove svetlih boja sa mekim žutim ili plavim nijansama slabog osvetljenja za utisak prostranosti. Ako želite da promenite više od samog prilagođavanja tona lampica ili spoljnih čvorova, posavetujte se sa profesionalnim majstorom da biste izbegli požar ili druge električne probleme.

Uklonite unutrašnji zid

„Rušenje zida može drastično povećati prostor bez promene površine kupatila“, kaže Petar, „Ako su toalet ili kada odvojeni od kupatila vratima ili zidom, možemo ostaviti pola zida ili ga u potpunosti ukloniti. Neverovatno je koliko se veće kupatilo pojavi posle renoviranja.“