9 osnovnih saveta za negu kućnih ljubimaca

Svake godine donosimo brojne odluke kako bismo naš život učinili ispunjenijim, zdravijim i srećnijim, ali šta je sa našim krznenim pratiocima? Psi i mačke su naši najbolji prijatelji i budući da oni sami ne mogu da donesu odluke, na nama je da činimo sve što možemo da im pružimo najsrećniji i najzdraviji život. Evo 10 jednostavnih stvari koje možete učiniti da biste osigurali da vaš najbolji prijatelj ostane zdrav, aktivan i uz vas što je duže moguće.

1. Ogrlica za ljubimce

Bez obzira na to koliko ste pažljivi, postoji mogućnost da vaš pas ili mačka izađu, zalutaju ili se izgube. Pobrinite se da vaš ljubimac ima ogrlicu koja sadrži potrebne informacije zbog ovakvih slučajeva. Podaci uključuju njegovo ime, kao i vaše ime, adresu i telefonski broj. Mikročip ID je takođe dobra ideja jer je to jedini način da vam se kućni ljubimac vrati ukoliko okovratnik nekako ispadne.

2. Vodite računa o neophodnim vakcinacijama

Vakcine su jedan od najlakših načina da osigurate da vaš kućni ljubimac ostane zdrav. Pored neophodnih, uvek se možete konsultovati sa vašim veterinarom koje vakcine je korisno da primi vaš ljubimac na osnovu njegovog načina i mesta života.

3. Vodite svog ljubimca na godišnje veterinarske preglede.

Ne čekajte da se vaš ljubimac razboli da biste posetili veterinara. Godišnji pregled zdravog psa ili mačke je najbolji način da ga veterinar pregleda od glave do repa i uoči eventualne bolesti pre nego što one napreduju.

4. Zaštitite vašeg ljubimca od parazita

Bilo da su buve, krpelji ili crvi, želite da budete sigurni da radite sve što možete da sprečite parazitske bolesti. Pitajte svog veterinara koje mere prevencije možete da upotrebite, a zatim obeležite u kalendaru, kako ne biste zaboravili da date ljubimcu preporučenu dozu.5. Štenad i mačići će istraživati svoje okruženje

Životna činjenica je da štenad i mačići ne znaju šta se nalazi u njihovom okruženju i lako mogu upasti u zabludu, posebno kada je hrana u pitanju. Možete im pomoći tako što ćete skloniti lomljive stvari i sitne predmete koji se mogu progutati. Kako oni postaju stariji, možete biti malo opušteniji, ali nikada ne želite da se oko njih nalazi nešto otrovno, uključujući otrovne biljke ili hranu od koje se mogu razboleti.

6. Redovno negujte svog ljubimca.

Mačke većinu nege obavljaju samostalno, ali će im trebati malo pomoći da se reše stare dlake i prljavštine (četkanjem), kandže podrežite ako je potrebno i povremeno ih kupajte. Psima su, sa druge strane, potrebna redovna kupanja, najmanje jednom mesečno. Između kupki ih treba redovno četkati. Ne zaboravite da očiste uši, obrežete noktiće i kažete im koliko lepo izgledaju.

7. Nastavite sa obučavanjem vašeg ljubimca.

Čak i ako je vaš pas socijalizovan i treniran kao štene, važno je da nastavite sa njihovim obučavanjem, učeći ga novim trikovima i komandama. Dobro obučeni pas je zapravo mnogo srećniji pas jer to znači da mu je dozvoljena veća sloboda i bolje razumevanje sa vlasnikom. Mačke takođe mogu imati koristi od treninga, pogotovo ako to znači prepoznavanje zašto se loše ponašanje događa i pomaganje u njegovom ispravljanju.8. Fizička aktivnost

Vežbanje je najbolji način da vaš ljubimac ostane zdrav i da se izbegne njegovo prekomerno gojenje, koje može dovesti do artritisa i dijabetesa. (Ipak retko koji vlasnik uspe da odoli krupnim okicama pored stola i ne da mu deo svog obroka.) Duge šetnje u parku, igranje sa drugim psima ili čak učestvovanje u trkama (ukoliko vaš pas ima takvu energiju), su nešto na čemu će on biti veoma zahvalan. U zavisnosti od vrste pasa, prilagodite fizičku aktivnost vašeg ljubimca, ali nikako je nemojte izostaviti iz dnevne rutine.

9. Zdrava i uravnotežena ishrana

Zdrava i balansirana ishrana je veoma važna za sreću i zdravlje vašeg psa ili mačke. Ishrana zavisi od starosti, težine, vrste i načina života vašeg ljubimca. Takođe uzmite u obzir i dnevne aktivnosti kada odlučujete koliko ćete nahraniti svog malog drugara. Konsultujte se sa svojim veterinarom ako niste sigurni koju vrstu hrane ili koliko treba davati vašem ljubimcu.

Ukoliko vam je potrebna dodatna pomoć oko nege, čuvanja ili dresure psa ili mačke, potrebne profesionalce možete pronaći ovde.