Njegovo visočanstvo ZID od Cigle

Ove godine ste odlučili da, umesto običnog krečenja, uradite nešto više, nešto novo? Potpuno vas razumemo. Trend koji ostavaja srca mnogih je određivanje jednog "glavnog" zida koji će imati ulogu akcentog zida u dnevnoj ili spavaćoj sobi. Možda kuhinji, što da ne?

Postoji mnogo načina kako možemo da istaknemo zid u prostoriji, a jedan od načina je njegovim obrađivanjem tako da postane njegovo visočanstvno ZID OD CIGLE.

Rustično i romantično


Oduvek ste želeli taj rustični izgled koji se postiže zidom od cigle, ali ste se pitali da li je to uopšte moguće u vašem domu. Zapravo, jeste, u svakom. Ne morate da imate zidove od cigle da biste imali zid od cigle. Zvuči kontradiktorno, ali je zapravo istinito. U nastavku teksta vam otkrivamo i kako.

Da bi zid od betona, gipsa ili drugog materijala dobio izgled zida cigle, dovoljno je da imate želju, četke, boje (i ovaj članak). Takođe, bitno je da pratite navedeni redosled rada. Pa, da počnemo.Nacrtajte cigle


Prvo, potrebno je da na zidu "nacrtamo" konture budućih cigli. Na celom zidu ćemo trakama nacrtati buduće cigle. Povlačimo vertikalne i horizontalne trake paralelno sa ivicama zida. Ukoliko imate veliki lenjir kod kuće, sada je vremena da ga donesete. Možemo prvo da obeležimo tačkice koje ćemo kasnije da pratimo kada budele lepili traku. Bez toga, mnogo je lakše "skrenuti sa puta" nego što zvuči. Libela takođe treba da nam bude pri ruci, za svaki slučaj.

Najpre, nekoliko tehničkih informacije. Dimenzije cigle su: dužina 25cm, visina 6,5 cm (i širina 12cm, ali nam ona neće biti potrebna). Idealan razmak između cigli je 1,5 cm. Potrudite se da traka koju koristite bude približno te širine, kako bismo postigli što realniji efekat.Prilikom crtanja napre povlačimo horizontalne linije, kao što smo naveli u razmaku od 6,5 cm. Kod vertikalnih linija je malo komplikovanija situacija, jer želimo da postignemo taj cik-cak efekat. Bez toga, zid ne bi izgledao realno, zar ne? Dakle, ovde ćemo izvući linije sa razmakom od 12,5 cm. Zatim ćemo u svakom redu skinuti po deo trake kako bismo dobili pravu dimenziju cigle sa cik cak efektom. Vodite računa da svaki drugi red treba da bude paralelan.

Nanošenje boje


Kada smo završili sa obeležavanjem kontura zida, prelazimo na sledeći korak. Nanosimo glet masu ili prvi sloj boje. Preporuka je da prvi sloj bude bele boje (čak i ako želite na kraju sive ili bordo cigle). Što deblji sloj nanesemo, to će naše cigle izgledati dublje. Ukoliko ste se odlučili za beton, mogu vam biti od koristi i šabloni za ocrtavanje kontura. Sačekajte dobro da se osuši boja, zatim ponovite postupak.

Skidanje traka


Ovo će vam sigurno biti omiljeni deo. Vreme je da odlepimo trake. Krenite od ivica i pažljivo sa trakom, kako se ne bi otkinula (što može značajno da uspori ceo proces). Ok, sada ih vidimo, tu su naše cigle. Glavni posao je završen.

Igrajte se sa završnim slojevima


Dobili smo oblik cigle i naš željeni akcenti zid. Pomalo rustičan, pomalo romantičan. Ostalo nam je još par koraka da dobijemo finalne rezultate. Ovde budite slobodni da se poigrate, eksperimentišete i budete kreativni. Uzmite u ruku manju četkicu i pređite po zidu sivom ili bordo bojom (ili nekom drugom, koja je vaš izbor). Zatim ponovo pređite belom, pa manjom četkicom dodajte finalni efekat tamno sive (samo po negde).Još jedan savet, jelku postavite baš kod ovog zima i imaćete utisak potpune zimske idile.

Ukoliko, pak, želite ovaj posao ipak da prepustite majstorima, OVDE prikupite njihove ponude. Takođe, majstori su vam na raspolaganju za sva pitanja i konsultacije.

Srećno sa projektom! I pošaljite nam slike (jer ćete se sigurno ovde slikati).