Kada popraviti, a kada zameniti belu tehniku?

Koristite svoje uređaje svaki dan, ali ne razmišljate o tome šta biste radili kada bi oni iznenada prestali da rade. Kupovina bele tehnike je velika investicija. Ako se pokvare, da li da platite popravku ili se više isplati da svoju ušteđevinu potošite na kupovinu novog aparata?

Koji aparati se najčešće kvare?

Veš mašine i mašine za sušenje veša su na vrhu liste, dok su frižideri odmah nakon njih. Najčešći problemi koji se javljaju kod mašina za pranje su: ne mogu da se pokrenu, procuri voda prilikom pranja ili ne povlače prašak / omekšivač. Sa mašinama za sušenje su slični problemi: ne dostižu neophodnu temperaturu, bučne su ili jednostavno ne mogu da se pokrenu. Što se tiče frižidera, najčešći pozivi majstorima su kada frižider ne hladi kako treba, curi ili postoji problem sa ledom.

Koliko košta prosečna popravka uređaja?

U proseku, cena dolaska majstora i popravke se može kretati između 1.500 – 8.000 dinara. Ali, sve zavisi od toga šta se dešava sa aparatom i da li su potrebni novi delovi. Majstor uvek treba da posavetuje klijenta da li da popravi ili zameni aparat. Cena zavisiti i od toga u kom delu zemlje u kojem živite.

Kada je pametnija odluka kupiti novi aparat?

Uglavnom zavisi od cene popravke i njenog odnosa sa cenom novog aparata. Ono što utiče na odluku je i starost aparata, marka jedinice, kao i popravka i delovi koji su potrebni. Crtu uglavnom povlačimo na osnovu zdravog razuma.

Recimo, razumna popravka mašine za pranje sudova se može kretati od 600 do 9000 dinara. Preko toga, trebalo bi da razmislite koliko ste potrošili na ovaj uređaj i koliko je star, jer možete kupiti pristojnu mašinu za pranje sudova za nešto više novca nego što biste izdvojili za popravku. Za mikrotalasne pećnice, ukoliko je imate više od 5 godina, preporučuje se da je zamenite. Ako je novija ili lepa jedinica, možete da razmotrite popravku, ali čak i tada ne treba da potrošite više od 3.000 dinara. Ukoliko imate problem sa kompresorom za frižider i uređaj je stariji od 10 godina, zamenite ga. Razmislite o originalnoj ceni uređaja ukoliko je popravka skuplja od 15.000 dinara. 

Koji je najbolji način da sprečite probleme sa uređajem pre nego što oni nastanu?

Održavajte zavojnice kondenzatora na vašem frižideru čistim. Neke su pozadi, a neke ispod. Usisavajte ih redovno uz pomoć dodataka na usisivaču. Vremenom će to spasiti vaš frižider.

Kod mašina za pranje i sušenje veša, kada čujete bilo kakav neobičan zvuk, odmah pogledajte o čemu se radi. Ne čekajte da problem postane veći. Kako mašine postaju glasnije, tako je i popravka skuplja.

Pitali smo majstore šta bi poručili korisnicima?

“Spremite informacije o broju modela i proizvođaču vašeg uređaja i unesite ove informacije u zahtev. To nam pomaže da shvatimo na šta moramo da se spremimo da rešimo problem i pružimo vam tačniju cenu troškova popravke.”, kaže Petar Dabić, jedan od majstora sa utrenu.com.

“Mnogo mojih popravki je urađeno odmah u prvom dolasku kod klijenta, jer pri prvom telefonskom pozivu tražim sve informacije radi tačnog utvrđivanja stanja aparata. Mnogo kvarova vidim nedeljno ili mesečno i mogu ih popraviti u prvoj poseti ako sam spreman i sa sobom imam potreban alat ili delove. Korisnici nam i plaćaju da rešimo problem. Plaćaju našu stručnost. Zbog toga imamo naknadu za uslužni poziv. Moramo da pokrijemo troškove prevoza, vremena i znanja. Ne možemo ostati u poslu ako svoje usluge pružamo besplatno. Baš kao što plaćate lekaru da dijagnostikuje bolest i predloži rešenje, tako dijagnostikujemo šta nije u redu sa vašim aparatima i nateramo ih da ponovo rade.” zaključuje Milovan Ilić, majstor za popravku bele tehnike sa više od 15 godina iskustva.